2017. április 12.

Magyar X-akták nyomában

Magyar X-akták nyomában címmel tartott előadást Prusinszki István, a Meridián Csoport és a Magyar Ufókutatási Klub alapító tagja a FSZEK Üllői úti könyvtárában április 6-án. 


Fotó: Ruzsa István

Előadása elején rövid ízelítőt adott a nemzetközi helyzetről, beszélt az amerikai Blue Book Projektről, amely 1947 és 1969 között kivizsgált több mint 12 ezer "ufógyanús" eset dokumentációit tartalmazza, és amelyben magyar vonatkozású eseteket is találhatunk. Illetve felhívta a figyelmet arra is, hogy nemcsak az Egyesült Államokban, hanem többek között Nagy-Britanniában, Franciaországban, Brazíliában és Peruban is egyre több dokumentumot tettek elérhetővé a nyilvánosság számára az elmúlt évtizedekben.
Majd bővebben kitért a magyar rendőrségi és honvédségi X-aktákra, amelyek a hivatalos álláspont szerint nem is léteznek, ám neki sikerült mégis találnia könyvtári kutatásai során olyan magyar eseteket, melyek iránt egyértelműen érdeklődést mutatott a rendőrség, a katonaság vagy a titkosszolgálat is. 






Fotó: Ruzsa István


Prusinszki István újságíróként több alkalommal is megkereste ebben a témában a hivatalos szerveket, amire végül kötélnek álltak és válaszoltak a feltett kérdéseire. Itt említést tett az egyik ufós szövetség memorandumáról is, melyben azt kérték a honvédségtől, hogy hozzák nyilvánosságra a magyarországi ufós esetek titkosított dokumentációit. A válasz szerint nem léteznek ilyenek dokumentumok. 

Ezután ismertette a taszári repülőtéren 1968-ban történt incidenst, ahol az egyik leszállópálya közelében ismeretlen eredetű repülő tárgyat észleltek, majd a riasztást követően 16 MiG-21-es tűnt fel az égen. 



Fotó: Ruzsa István

Ezen kívül beszélt a titokzatos fekete helikopterekről is, amelyek amerikai szemtanúk beszámolói alapján leginkább egy-egy ufó felbukkanása után szoktak megjelenni, de már Magyarországon is több esetben láttak rejtélyes, fekete színű helikoptereket. 

Majd részletesebben kitért a Várpalota közelében lévő Fajdas-hegyen 1992-ben történt tűzesetre, amelyre a mai napig nem született magyarázat, pedig a tűzoltóság, rendőrség és honvédség is azon vizsgálódott, hogy kiderítse, vajon egy "egyszerű" gömbvillám, felrobbanó meteor vagy idegen civilizáció okozhatta azt.

Prusi több más magyar esetet is megemlített, amelyeket saját maga is körültekintően megvizsgált. 




Előadásában többször is hangsúlyozta, hogy minden érdeklődő legyen kicsit szkeptikus is, hisz számtalan olyan információ is kering a médiában az ufókról és a földönkívüli lényekről, amelyeknek a hitelessége nagyban megkérdőjelezhető. 

A jelenlévő érdeklődők kérdéseket tehettek fel Prusinak az előadás végén, amellyel lelkesen éltek is. A rendezvény baráti hangulatban zárult. 




Innen is szeretnénk még egyszer megköszönni Popovics Beatrixnak, a könyvtár vezetőjének, hogy helyet biztosított számunkra! Köszi Betti! És kollégáinak is köszönjük a kedvességüket, akik azon fáradoztak, hogy előkészítsék a helyszínt, és pótszékekről is gondoskodtak!
Köszönjük az érdeklődőknek is, hogy eljöttek és meghallgatták Prusi előadását!
Hamarosan újra jelentkezünk egy izgalmas témával.


Fotó: Ruzsa István


Perlaki Zsuzsanna Éva


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése