2016. március 9.

Űrsztárok és űrsztorik

2016. március 8-án a Krisztina Hotelben, a Fórum Estek sorozat keretében Schuminszky Nándor tartott érdekes előadást, Űrsztárok és űrsztorik címmel, amelynek címe azonos volt az általa írt, rengeteg színes fotóval illusztrált könyvvel.







A XVI. kerületi hotel megtelt a kíváncsi érdeklődőkkel, akik alig várták, hogy Sumi bemutassa relikviáit.








Számtalan apró tárgy mellett kevéssé ismert fotókat is bemutatott, mind az orosz, mind az amerikai űrhajózás első próbálkozásaiból. 

Az űrtörténelem kezdeteitől napjainkig bemutatta a különböző rakétákat, amelyek segítségével az ember képessé vált arra, hogy meghódítsa a világűrt.




Valamint részletesen beszámolt az első űrhajós, Jurij Gagarin űrutazása során felmerült kétségekről, amelyek megingatták a közvéleményt abban, hogy egyáltalán elhiggyék, Gagarin járt az űrben. Bemutatta azokat a fotókat, amelyek elindították a kételyeket. Majd azokat is, amelyekkel igazolni lehetett, hogy valóban megtörtént Gagarin utazása, csak az akkori "hadi helyzet" és versenyhangulat Amerika és Szovjetunió között megkívánta, hogy néhány képet csak restaurálva tárjanak a világ elé.




Mesélt Farkas Bertalan és Magyari Béla kiképzéséről, kalandjairól.
Megmutatta a Charles Simonyi által az űrbe vitt magyar zászlót, és azt a maroknyi magyar földet is, ami Simonyi által megjárta a világűrt.

Elmondhatom, hogy Sumi az egyik legtájékozottabb ember az űrtörténelem területén. Számtalan kutatás áll mögötte, és rengeteg kincs, ami közelebb hozza a világűrt az érdeklődőkhöz. 



Remek hangulatban telt az este, és mód nyílt arra is, hogy az előadása után kérdéseket tegyünk fel.
Az én kérdésem az volt: Fel vannak-e szerelve az űrjárművek valamilyen védelmi fegyverrel arra az eshetőségre, ha netán odakinn ellenséges földönkívüliekkel találkoznának az űrhajósok?
Kérdésemre mosolygott, és azt válaszolta: Az űrhajósoknál van fegyver, arra az eshetőségre, ha valami netán balul sül el űrutazásuk során, és nem tudnak többet visszatérni a földre, akkor véget tudjanak vetni saját életüknek. De arra, hogy ellenséges földönkívüliekkel találkozhatnának, egyáltalán nem is készülnek. Véleménye szerint ha van élet máshol is, az sokkal messzebb lehet, mint ameddig az emberiség eddig el tudott jutni.
Arra a kérdésemre, hogy akkor Buzz Aldrin, aki először lépett a Hold felszínére, vajon hazudott-e, amikor könyvében azt a kijelentést tette, hogy látott földönkívüli lényeket akik "hatalmasak voltak és félelmetesek"?
Azt válaszolta, hogy szerinte marketingfogás volt annak érdekében, hogy több könyvet tudjon eladni. Hisz a könyvében nem részletezett semmit sem erről.

Mindenképpen tanulságos és szórakoztató este volt. Az űrtörténelem iránt érdeklődők figyelmébe ajánlom könyvét, amelynek címe Űrsztárok és űrsztorik.


Könyvajánló:


Űrsztárok és űrsztorik

Az emberes űrrepülés három eseményének ritka együttállása ihlette ezt a könyvet. Az első Holdra szállás negyvenedik évfordulója 2009 júliusában volt, majd 2010 májusában az első magyar űrhajós három évtizeddel ezelőtti űrrepülésére emlékeztünk, 2011-ben pedig kerek fél évszázados az első űrrepülés. Ezen kívül az űrhajózás napjának huszadik évfordulóján egy új űrkorszak is elkezdődött, és ez az esemény sem maradhatott ki a kötetből.
A szerző az eltelt öt évtized űrtörténelméből mazsolázgat az évfordulók sorrendjét követve. Művében nem találhatóak gigantikus számoszlopok a rakéták adataira vonatkozóan, nem fogjuk megismerni a hajtóművek specifikus impulzusértékeit sem. Ezzel szemben a történetek középpontjában mindig az ember áll, kisebb-nagyobb űrtitkaival, az eltelt öt évtized győzelmeivel és vereségeivel, kimondott és elfojtott vágyaival, vetélkedéseivel, egyszóval a mindennapok esendőségével a kozmoszban és idelenn a Földön egyaránt.
A kötet kiemelten foglalkozik a magyar űrhajósok felkészülésével, Farkas Bertalan űrutazásával, és emlékezhetünk más feledhetetlen pillanatokra is. Az űrrepülés még mindig nagyon ritka élmény, és így fontos, hogy ezt az élményt az érdeklődők számára hozzáférhetővé tegyük. A részleteken keresztül, a képeken, a személyes történetekben tudja az olvasó nyomon követni a legjobban, milyen is igazán egy űrutazás.




Perlaki Zsuzsanna Éva

A Gondolatok az égbolt alól blog összes bejegyzése szerzői jogvédelem alatt áll. A blogon szereplő összes bejegyzés saját szerzemény, azok másolása vagy kereskedelmi forgalomba hozása az engedélyem nélkül TILOS!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése