2023. január 2.

AZ ELSŐ „REPÜLŐ CSÉSZEALJ”

 

Noha az emberiség történelme során számtalan titokzatos égi objektumot jegyeztek fel, érdemes megemlékezni arról, hogy egy pontosan 145 évvel ezelőtti, texasi megfigyelés vezetett a repülő csészealj kifejezés első említéséhez.

A Denison Daily News újság 1878. január 25-i számának címlapján jelent meg Dallas Herald riportja „Egy furcsa jelenség” címmel. A cikkben egy farmer, John Martin beszámolója olvasható arról a különös jelenségről, melyet 1878. január 2-án délelőtt, vadászat közben figyelt meg a déli égbolton. John Martin elmondása alapján egy nagy sebességgel közeledő, fekete színű, fényes, narancs méretű tárgyra lett figyelmes az égen, amelynek a fénye egyre vakítóbb lett, a mérete pedig egyre nagyobb. Martin átmenetileg megvakult a megfigyelés közben, s mire a látása helyreállt, addigra a tárgy magasan, szinte közvetlenül a feje felett volt. John elmondása szerint hihetetlen sebeséggel szárnyalt az égbolton ez a tárgy, amit akkorának látott addigra, mint egy nagy „csészealj”. A csészealj kifejezést tehát nem a tárgy formájára értette, hanem az ő látószögéből látható tárgy méretére akart utalni. A formáját úgy jellemezte, mint egy nagy léggömböt. „Olyan gyorsan ment, mint amilyen gyorsan jött, és hamarosan eltűnt a szemem elől a mennyei égbolton”– fűzte hozzá John Martin.

A Danison Daily News riportere szerint John Martin kétségtelenül hiteles úriember, és felhívta a figyelmet arra, ha ez a furcsa jelenség nem léggömb volt, akkor mindenképp megérdemli a tudósok figyelmét.



Perlaki Zsuzsanna Éva



Források:

https://texashistory.unt.edu  kép

https://hu.eferrit.com

https://texascooppower.com

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése