2016. január 23.

Ufókutatás a Facebookon

A gyanútlan látogató, aki frissen csatlakozik egy adott csoporthoz, vajon mennyire vegye komolyan a társaságot, ha még az alappillérei is álprofillal rendelkeznek? Álarc mögé bújva hogyan beszélhet valaki az igazságról? Hogyan követelheti az igazság megismerését?


A legnagyobb internetes közösségi oldalon – amely közel másfél milliárd felhasználóval rendelkezik – egyre nagyobb teret hódítanak a különböző témájuk csoportok. Bárki könnyen létrehozhat csoportot, aki rendelkezik valamilyen profillal a Facebookon. Lehet alapítani nyílt, zárt és titkos csoportot is. Míg egy nyilvános csoport bárki számára látható – a posztjaival és az azokra érkező hozzászólásokkal, valamint a teljes tagság névsorával együtt –, addig egy zárt csoportból csak a tagok és a csoportleírás látható. Már ha van egyáltalán ilyen, mert sokan még arra sem veszik a fáradságot, hogy néhány szóban leírják, mire is számítson az ember, ha csatlakozik hozzájuk. A titkos csoportokból pedig semmit sem lehet látni, sem a nevét, sem a tagokat, sem a leírást, a kívülálló azt sem tudhatja, hogy léteznek egyáltalán.





A témaválasztás teljesen szabadon választott. A teljesség igénye nélkül felsorolok néhányat. Léteznek csoportok, amelyek teljesen hétköznapi dolgokról beszélgetnek (például „mit főzzek holnap?”). Vannak politikai indíttatásúak (itt lehet fujjolni, éljenezni). Reklámozás érdekében létrehozott csoportok (termékek, üzletek, oldalak, blogok, személyek stb. részére). Közkedvelt sztárok követőinek szánt (beszélgetős) csoportok. Jelölős, lájkolos oldalak (amelyek azt a célt szolgálják, hogy vadidegen emberek valódi ismeretség nélkül egymás virtuális ismerőseivé váljanak, és utána egymás képeit gondolkodás nélkül lájkolják, csupán az álnépszerűség elérése érdekében). Valamint léteznek különböző tudományos gyűjtőtégelyek (minden témában), és vannak ufós, paranormális jelenségekkel, szellemekkel, spiritualitással, vallásokkal foglalkozó csoportok is.

Vegyük górcső alá az ufókutatással foglalkozó csoportokat.

 


Léteznek olyanok, amelyek mindent mindennel egybemosva tárgyalnak. Egy kalap alá veszik az ufókutatást, paranormális jelenségeket, szellemeket, angyalokat, démonokat, kerti törpéket, a spiritualitást, illetve a különböző vallásokat is. Azt gondolná az ember, hogy ezek együttes tárgyalása hozhat bármilyen előremutató eredményt, ám a valóságban ez nem így van. Általánosságban, ha az ember belép egy ilyen típusú közösségbe, hamar elveszíti minden hitét. A legkülönbözőbb emberek gyűjtőhelyei ezek. Itt aztán minden akad, a fanatikus hívőtől kezdve a végsőkig mindent tagadó szkeptikusig. Önjelölt istenek, angyalok, démonok, és még földönkívüliek is. A tudathasadás szélén állótól a legintelligensebbig szinte mindenki megfordul itt. De leginkább csak unatkozó, figyelemre vágyó, magányos emberek gyülekezetei. Lehangoló látni, ahogy egy-egy poszt alatt ezek az emberek, megfeledkezve emberi mivoltukról, egymás torkának esve győzködik a másikat a saját igazukról. Miközben olyan dolgokat mosnak össze, amelyek lehet, hogy a legtávolabb állnak egymástól is, nemhogy a teljes igazságtól.
Észrevehető, hogy ezen csoportok tagjainak nagy része még önmagát sem vállalja fel: álprofillal, álnévvel, álfényképpel vannak jelen, miközben megmondják mindenkinek a tutit. Ez már önmagában is csalás, hiszen a közösségi oldal alapszabályának sarokköve, hogy kizárólag saját névvel, fényképpel és adatokkal lehet regisztrálni. Mégis vannak kiskapuk, amiket fel is használnak emberek, és bárki bőrébe belebújhatnak, még ha csak ideig-óráig is, míg fel nem függesztik fiókjukat. Ám addig rengeteg kárt okozhatnak mind a témának, mind az emberek világnézeteinek alakításában. Ezeknek a csoportoknak a leírásához én csak annyit írnék, „ki itt belépsz, hagyj fel minden reménnyel”.
Ezen kívül léteznek különállóan csak ufókutatással foglalkozó csoportok is. Magyarországon négy számottevő ilyen csoport működik, és van több száz kis létszámú is. A négyből három az idők folyamán nyílt csoportból zárttá alakult, amelynek következményeként a taglétszámuk növekedése jelentősen lelassult. Ez a négy csoport több ezer taggal rendelkezik. Bár a számok nem teljesen fedik a valóságot, hisz ezekben a közösségekben is igen elterjedtek az „álprofilosok”. Egyesek több álprofillal is rendelkeznek. Erre könnyen rájöhet, aki figyelemmel kíséri a beszélgetéseket, hiszen lehet, hogy más névvel szerepelnek, de az írásaik minősége arra utal, hogy valójában ugyanaz a személy áll mind mögött. Ez generálhat látszólag sok tagot, de az esetek többségében 30%-os rátával kell számolnunk.

Ám a Facebook-csoportok létezése még így is nagy előrehaladást jelent az ufótéma népszerűsítésében. Ezek a számok megmutatják, hogy évről évre egyre nagyobb az érdeklődés, egyre nyitottabbá válnak az emberek az idegen civilizációk felkutatására.




Néhány komolyabb problémára azért szeretném felhívni a figyelmét azoknak, akik olyan közösségeket keresnek, ahol az ufókutatás a fő téma. 

Nem feltétlenül a legnagyobb taglétszámmal rendelkező csoportokban kaphatunk választ a kérdéseinkre. Minél nagyobb a csoport, annál több munkával jár egy admin (így nevezik a csoport létrehozóit, irányítóit) számára annak a felügyelete és a közösség érdeklődésének kiszolgálása. Sokan úgy gondolják, a taglétszám növekedésével az adminok számát is növelni kell, hogy – „több szem többet lát” alapon – mindig legyen valaki, aki koordinálja a posztokat. Megfigyeléseim alapján ez viszont nem igazán szerencsés. Sok esetben az adminok ahelyett, hogy maguk között megbeszélnék, mit is szeretnének kezdeni a csoporttal, a hírfolyamban esnek egymásnak egy-egy beengedett posztért, tagért, hozzászólásért. Ennek igen bomlasztó hatása van, a tagok csak kapkodják a fejüket, néhányan az egyik admin oldalára állnak, néhányan a másikéra. Több esetben ez oda vezetett, hogy szakadás keletkezett, adminok kiváltak a csoportból, és létrehoztak másik közösséget, új ufós csoportot. Illetve valamelyik tag vált ki, és tette ugyanezt. Ez odáig vezetett, hogy ma már több száz kisebb (20-200 fő) és négy nagyobb ufós csoport (2000-30 000 fő) is jelen van a legnagyobb közösségi oldalon.

Sokféle lehetőség adott egy admin számára, ha kontrollálni kívánja csoportját. Ehhez nem feltétlenül szükségeltetik, hogy sok vezető legyen, inkább a beállításokban rejlik a titok nyitja. Nem árt alaposan tanulmányozni a lehetőségeket, mielőtt valaki arra szánja magát, hogy csoportot hozzon létre. A sikeres működéshez rengeteg alternatívát kidolgozott a hálózat. Ezek a lehetőségek hasznosak, sok segítséget nyújtanak az adminok részére.




Nézzük meg a nagyobb ufós csoportokat!

Ezek a csoportok baráti társaságokból, közös érdeklődési körből nőtték ki magukat. Némelyik már több éve jelen van az internetes portálon.
A négy nagy csoportból háromban az adminok többsége (vagy az összes admin) álprofillal van jelen, és összesen csak egy csoportban vállalják fel névvel, arccal a csoport vezetését.
Vajon miért nem vállalják fel a többi csoport alapítói, hogy kik is ők valójában? Ez bizalmatlansághoz vezethet. Komolytalannak mutatkozik. A gyanútlan látogató, aki frissen csatlakozik egy adott csoporthoz, vajon mennyire vegye komolyan a társaságot, ha még az alappillérei is álprofillal rendelkeznek? Arról nem is beszélve, hogy ez táptalajt biztosít azok számára is, akik szintén nem igazi profillal rendelkeznek. Ez szerintem ártalmas a téma iránt fogékonyak számára, és magára a témára nézve is. Ez azt mutatja, szinte már biztatva erre az embereket, hogy erről a témáról csak titokban, arc nélkül lehet beszélni.



Az ufókutatást komolyan vevő emberek, kutatók, akik több évtizede dolgoznak azon, hogy céljaikat elérjék – miszerint ismerjék el hivatalosan is az ufológiát tudománynak, vegyék komolyan az észleléseket, és a kormányok tárják elénk az eddig gyűjtött információkat – egytől egyig arccal, névvel vállalják a téma iránti érdeklődésüket, munkásságukat, igényüket az igazság megismeréséhez. Még akkor is, ha ezért sokan gúnyt űznek belőlük, vagy épp nevetség tárgyává teszik őket. 

Ezen illene elgondolkodni: álarc mögé bújva hogyan beszélhet valaki az igazságról??? Hogyan követelheti az igazság megismerését???

Az ugyan az összes ufós csoportról elmondható, hogy tagjaik között sok az álprofilos (ami sok esetben sajnos azzal is magyarázható, hogy érdeklődnek a téma iránt, de hátrányos megkülönböztetés érheti őket, például a munkahelyükön, ha saját névvel szerepelnek), de legtöbb esetben elkerülhetetlen, hogy beszivárogjanak olyanok is, akik idétlenkedni érkeznek. De hogy az adminok is ezt tegyék, azt furcsállom, és kártékony hatásúnak gondolom.
Sajnos az álemberek sokszor csak azért jelentkeznek ezekbe a csoportokba, hogy bomlasszanak. Rendszeresen nevetségessé teszik a tagokat, akik valamilyen személyes tapasztalásukról beszélnek. Persze előfordul, hogy éppen azok a tagok nézik hülyének a többieket, akik „élménybeszámolót” tartanak, és csak unalomból irkálnak mindenféle baromságot, hogy észrevegyék őket, felfigyeljenek rájuk. Illetve hogy utána jókat nevessenek a hiszékenyebb embereken, akik komolyan veszik írásaikat, és próbálják elemezni a történteket.

Megfigyelhető, hogy felütötte a fejét az a magatartás, hogy néhány szkeptikus csoport tagjai beszivárognak ufókutatással foglalkozó csoportokba (is), azzal a céllal, hogy miután posztolnak valami egetverő idétlenséget, lecsapjanak a tagok hozzászólásaira, majd azt tovább linkeljék a saját csoportjaikba, jól kigúnyolva az embert. Lejárató hadműveletbe kezdenek az adott személy ellen, a legtöbb esetben úgy, hogy az áldozatnak még csak fogalma sincs arról, hogy egy másik csoportban, ahol ő nem tag, épp rajta nevetnek.




Elítélendő minden ilyen irányú megmozdulás. És az adott csoport szellemi elmaradottságát tükrözi.

Ezek ellen csak úgy lehet védekezni, hogy az adminok körültekintőbben figyelik a csoportjukba érkező tagokat, posztokat, és amint észreveszik, hogy idétlenkedők lepik el a csoportot, egyből tiltják az adott személyeket.
Észrevételem alapján a négy csoportból a két kisebb (2-6 ezres) tagszámmal rendelkezőben az adminok hamar észreveszik az ilyet, és gyorsan cselekednek is. Sajnos a két nagyobb (7-30 ezres) csoportról megállapítottam, hogy még csak törekvés sincs arra, hogy szűrjék az embereket, posztokat, hozzászólásokat. Ott már teljes a káosz, napjában több tucat olyan poszt is felkerül, amely lejáratja az ufókutatást. Azon is elgondolkoztam már, hogy ezek a csoportok talán éppen azzal a céllal jöttek létre, hogy minél nehezebb helyzetbe hozzák az igazi ufókutatókat.
Még az a szerencse, hogy aki komolyabban érdeklődik az ufótéma iránt, előbb-utóbb megtalálja az igényesebb csoportokat is. Ami abból látható, hogy jelentős az átfedés a csoportok tagjai között.
Sok esetben a posztok témái is átfedik egymást. Néhány önjelölt „hírosztó” nap nap után rázúdítja a csoportokra a különböző oldalakon megjelenő cikkeket. Sajnos ezeknek a többsége gagyi, lájkvadász oldalakról származik. Ezekről az oldalakról is több oldalas tanulmányt lehetne írni.
A „nagy” ufós csoportokon belül csak egy, a legkisebb (2 ezer fős) nem engedi, hogy elárasszák a csoportot mindenféle gagyi cikkel. Külön hangsúlyozzák is, hogy lájkvadász oldalról nem lehet posztolni. Ilyen poszt be sem kerülhet a hírfolyamba. A csoporthangulat itt a legkiegyensúlyozottabb. Itt nincsenek vérre menő viták, nyugodt hangnemben folynak a beszélgetések.
A második „legkisebb” (6 ezer fős) csoportra is jellemző a békés beszélgetés, a tagok nem esnek egymás torkának. Ha elő is fordul olykor, hogy bekerül egy-két idétlenkedő, azokat hamar kizárják.
A két legnagyobb csoport (7-30 ezer fős) viszont színvonalon aluli. Folyamatos a káromkodás, az egymás szapulása. A gagyi cikkek és kamuvideók terjednek, mint egy vírus. Számtalan esetben onnan kerülnek át a szkeptikus csoportokba gúnyolni való bejegyzések. Ezekben a hatalmas csoportokban van egy kemény mag, akik régóta tagok, ők próbálják időnként helyes irányba terelni a beszélgetéseket, általában sikertelenül. Az adminok sokszor csak adják a lovat az idétlenkedőknek. Vagy hónapokig eltűnnek, semmi látszatja nincs annak, hogy bárki is figyelne a csoport tevékenységére. Mindenkit lebeszélnék a hozzájuk csatlakozáshoz, aki kicsit is komolyabban szeretne foglalkozni a témával.
A kis létszámú (25-200 fős) csoportok általában nyugodt beszélgetésekre adnak lehetőséget, ritkán látni veszekedő tagokat. Posztjaik viszont sajnos zömmel gagyi oldalakról származnak, többségük hoax. Egy idő után átmennek egyfajta spirituális vonalra. De valójában túl sok élet nincs ezekben a csoportokban. Lelkesen indulnak, majd elvesznek az idő folyamán.

Mindent egybevetve úgy gondolom, mégis csak hasznára lehet az ufókutatásnak egy ekkora közösségi oldalon jelen lennie. Az embereket érdekli a téma, csak arra kell ügyelni, hogy a megfelelő csoportot találják meg.



Ezeket az észrevételeket saját tapasztalataim alapján gyűjtöttem. Számos csoport életébe belepillantottam már. Figyelemmel kísértem őket hónapokon, éveken át, ezek alapján összegyűjtöttem, hogy mire figyeljen oda az, aki most akar csatlakozni valamelyik ufós csoporthoz, vagy váltani szeretne, ha nem akar csalódni.

  1. Olyan csoportot válasszon, ahol a vezetők (adminok) többsége, illetve mindegyike névvel, arccal vállalja a szerepét a csoport életében.
  2. Körültekintően olvasson bele az ott szereplő posztokba, hozzászólásokba.
  3. Érdemes több csoport életébe belepillantania ahhoz, hogy el tudja dönteni, számára melyik a legmegfelelőbb.
  4. Ha pedig nem ért egyet egy adott csoporttal, működésükkel nem tud azonosulni, minél előbb távozzon belőlük. Ne próbáljon szélmalomharcot vívni azzal, hogy megváltoztasson egy több tízezres csoportot, nem fog sikerülni. 

Perlaki Zsuzsanna Éva

BETILTOTT TÉNYFELTÁRÁS!
Izsáky László, az erdélyi aranylemezek és az ufólehívójel kapcsolatáról készült könyvem megrendelhető a meridiancsoport@gmail.com emailcímre küldött üzenetben, könyvesboltokban nem kapható!



A Gondolatok az égbolt alól blog összes bejegyzése szerzői jogvédelem alatt áll! A blogon szereplő összes bejegyzés saját szerzemény, azok másolása vagy kereskedelmi forgalomba hozása az engedélyem nélkül TILOS!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése